0312 911 48 89 info@novaisitme.com
Meniere Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Meniere Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Meniere hastalığı iç kulakta meydana gelen rahatsızlıklardan birisidir. Aşırı basınç sonucunda ortaya çıkan bu hastalık denge organlarını etkileyerek dengenin bozulmasına da neden olur. Meniere hastalığını oluşmasında üç ana belirti mevcuttur. Bunlar beklenmedik şekilde gelişen vertigo atakları, kulakta çınlama ve işitmede azalmadır. En temel şekilde kendini bu belirtiler ile fark ettiren hastalık daha çok 40 ile 60 yaşlar arasındaki kadınlarda görülür. Bu hastalık yaşam kalitesini büyük ölçüde negatif oranda etkilemektedir. Hastalığın adı ise Fransız Doktor Prosper Meniere’den gelmektedir. 1861 yılında ünlü Fransız doktor tarafından tanımlanmıştır.

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere olarak adlandırılan bu hastalık iç kulakta meydana gelen ve iç kulağı tamamen tutan bir hastalık türüdür. Çeşitli hastalıkları da tedavi edilmediği takdirde beraberinde getirebilir. İlk kez duyanların akıllarında Meniere hastalığı nedir sorusu yer alır. Bu hastalık;

▪️Baş dönmesine,

▪️Sersemliğe,

▪️İşitme kaybına,

▪️Mide bulantısına,

▪️Baş ağrısına,

▪️Kulak ağrısına,

▪️Denge kaybına neden olan bir hastalıktır.

Genellikle tek kulakta karşılaşılan hastalığın nadiren de olsa çift taraflı olarak oluştuğu da bilinir. Bu hastalığın 1800’lü yıllarda beyinde meydana gelen bir hasar sonucunda oluştuğu tespit edilmiştir. Ancak Doktor Prosper Meniere isimli Fransız doktor bu duruma karşı çıkmış ve hastalığın iç kulakta belirdiğini öne sürmüştür.

Meniere Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Meniere hastalığının oluşmasında etkili olan birçok farklı faktör mevcuttur. İç kulakta yer alan endolenf sıvısı aşırı arttığı zaman ve beyne giden sinyaller bozulduğunda hastalığın ortaya çıkma ihtimali çok daha yüksektir. Meniere hastalığıyla birlikte vertigo ve işitme kaybında da artış yaşanmaktadır. Fakat birkaç durum özellikle hastalığın oluşmasında temel sebep olarak düşünülür. Bu durumlar;

▪️Bağışıklık sisteminde vücut hücrelerine saldığı hastalıklar,

▪️Alerjik reaksiyonlar,

▪️Virüs kaynaklı hastalıklar,

▪️Endolenf sıvısının boşaltılamaması gibi durumlardır.

Bu sebepler özellikle de birden fazla sayıda görüldüğü takdirde hastalık çok daha şiddetli olarak nüksedebilir.

Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatın yaşanmasını güç hale getiren meniere hastalığı belirtileri birden fazladır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanır;

▪️Baş dönmesi atakları: Hastada sık aralıklarla baş dönmesi meydana gelir. Hiçbir neden yokken baş aniden dönmeye başlar ve hastada bulantı şikayetleri artış gösterir.

▪️Baş dönmesi atakları yaklaşık 20 dakika sürebilir.

▪️İşitme kaybı: Hastalığın başlangıcıyla birlikte alçak frekansları tutan sensörinöral işitme kaybı düzeyi de giderek artış gösterir. İşitme kaybıyla birlikte vertigo da beraberinde gelir.

▪️Kulak çınlaması: En çok karşılaşılan belirtiler arasında kulak çınlaması yer alır. Hasta ani çınlamalar ve uğultular duymaya başlar.

▪️Kulakta dolgunluk ve basınç hissi: Hasta kulakta tıkanıklık hisseder.

Meniere Hastalığı Tedavisi

Meniere hastalığı tedavisi için öncelikle teşhisin tam anlamıyla konulması gerekir. Hastalığa sahip olan bireylere çeşitli teşhis testleri uygulanır. Bu testler arasında;

▪️Odyometri Testi: Hastalara farklı frekans ve şiddette seslerin verildiği ve eşik olarak duyduğu seviyeleri tespit etmek için kullanılan test türüdür.

▪️Denge Değerlendirme Testi: Meniere hastalarında en çok görülen belirti dengede kayıptır. Teşhisi tam anlamıyla koyabilmek için denge testi yapılır. Bu test ile iç kulakla alakalı bir sorun olup olmadığı anlaşılır.

▪️Videonistagmografi: Bu test ise göz hareketlerine yönelik olarak yapılır. Gözler ile iç kulak arasındaki koordinasyon hedeflenir. Göz kasları kontrol edilerek merkezi sinir sistemi analiz edilir.

▪️Döner Sandalye Testi: Bu test bilgisayar tarafından kontrol edilen bir sandalye ile yapılır. İç kulak hareketleri uyarılır.

▪️Bilgisayarlı Dinamik Posturografi: Bu testte hastanın çıplak ayakla bir platforma çıkması ve 6 farklı aşamadan oluşan testleri yapması beklenir. Hareketler esnasında dengede bozukluk olup olmadığı objektif veri olarak gösterebilir.

▪️Video Head Impulse Testi (VHIT): Video baş savurma testinde ise hastanın sabit bir noktaya bakması istenir. Sabit noktaya bakarken göz hareketleri test bataryası ile kaydedilip objektif veri olarak gösterebilir.

▪️Elektrokokleografi Testi: Bu testte ise iç kulağa ses verilerek hastanın tepkisi ölçülür. Böylece endolenf sıvısı hakkında da bilgi alınır.

Meniere Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalığın tedavisi için rehabilitasyon ve işitme cihazları kullanılır. Baş dönmelerini ortadan kaldırmak için ilaç ve vestibüler rehabilitasyon tedavisine başvurulur. Orta kulağa yapılan ilaçlar ve operasyonlar ile şiddetli etkileri ortadan kaldırılır. Dış kulağa takılan meniett cihazı ile kulak basıncı dengelenir. Ancak bu tür tedavi yöntemlerinin hiçbiri kullanılmadığı takdirde baş dönmelerinde, işitme kaybında, kulakta dolgunluk hissinde giderek artış yaşanır. Hastanın şikayetleri artarak denge kaybı ve görmede bulanıklık gibi sorunlar da ortaya çıkar.

Makalemizin sonuna geldik. Nova İşitme olarak sizlerden gelen en çok soruları burada bütün detayları ile paylaşıyoruz. Yazılanlar tedavi amaçlı değil bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviler KBB uzmanı ve Odyolog sağlık alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından gerçekleşir. Merak ettiklerinizi veya sorularınızı yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://novaisitme.com/ sitemizi güncel olarak takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın