Otoskleroz nedir? Orta kulak kireçlenmesi olarak bilinen otoskleroz hastalığı işitme kaybında sık sık görülen nedenlerden birisidir. Genetik özellikte bir hastalıktır. Birkaç kuşak boyunca varlığını devam ettirebilir. İşitmenin temelinde ilk olarak ses dalgalarının kanallardan kulak zarına ulaşması yer alır. Orta kulakta bulunan minik kemikçiklerde sıvı aktarımları meydana gelir ve sinir uçlarında yer alan elektrik enerjisi iç kısma iletilir. Bu kanallar sayesinde işitme sağlanır. Ancak işitme kaybına neden olan otoskleroz hastalığı orta kulakta yer alan üç kemikle alakalıdır. Özellikle de bu bölümde bulunan stapes kemiği ile yakından ilgilidir.
Başlıklar
Otoskleroz Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla kalıtsal olarak meydana gelen otoskleroz hastalığının ana belirtisi işitme kaybı olarak çıkar. İşitme kaybının yanı sıra;
▪️Başta dönme,
▪️Denge sorunları,
▪️Kulakta çınlama,
▪️Kulakta zil sesi duyma,
▪️Kükreme ve tıslama sesleri duyma en yaygın belirtileri arasında yer alır.
Bu hastalığın temel ve kesin nedeni bilinememektedir. Bu nedenle kalıtsal özelliği daha fazla ön plana çıkar. Hastaların bir kısmında kalıtsal olarak netliğe kavuşur. Ancak bazı uzman doktorlar tarafından bu hastalığın kızamık virüsü ile yakından ilişkili olduğu da saptanmıştır. Hastalık daha çok orta yaşlı bayanlar da görülse de çocuklarda ve erkeklerde de meydana çıkabilir. Bu hastalık tek taraflı oluşabileceği gibi çift taraflı iki kulakta da oluşabilir. Hastalığın başlangıcında;
▪️İşitme kaybı yavaş yavaş nükse eder.
▪️İlk olarak fısıltılar duyulmaz.
▪️Hasta gürültülü ortamda konuşmaları anlayamaz.
▪️Kulaklarda çınlama şiddetini arttırarak meydana gelir.
Üzengi kemiği işitme eyleminde en önemli kemiktir ve kulak kireçlenmesi bu kemik üzerinde meydana gelir. İşitme üzengi kemiğinde titreşim sonucunda hayata geçirilir. Ancak üzenginin titreşmesi engellendiğinde ve kireçlenme meydana geldiğinde orantılı olarak işitme kaybı da meydana gelir. İç kulakta yer alan sıvıların iletiminde problemler yaşanır ve bu işitme kaybı iletim tipi işitme kaybı olarak bilinir.
Otoskleroz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu hastalıkla başa çıkmaya çalışan bireylerin akıllarında otoskleroz ameliyatı nasıl yapılır sorusu yer alır. Cerrahi operasyonun yapılabilmesi için öncelikle otoskleroz seviyesinin belli bir düzeye gelmiş olması gerekir. Aksi takdirde yapılan ameliyat uygun bir tedavi yöntemi olmayacaktır. Yapılan cerrahi işlem “stapedektomi” olarak adlandırılır. Ameliyatın amacı hastalık nedeniyle meydana gelen yeni kemiklerin hareketinde anormalliği ortadan kaldırmaktır. Üzengi kemiği bölgeden alınarak yerine protez takılır. Üzengi kemiği kulak yapısında yer alan en küçük kemik olduğundan çok dikkat ve özel beceri gerektiren bir operasyon yapılmalıdır. Ameliyat süresince;
▪️Gelişmiş ameliyat cihazları kullanılır.
▪️Tüm süreç mikroskoplar kullanılarak yapılır.
▪️Ameliyat sonrasında baş dönmesi ve bulantı gibi yan etkiler görülebilir.
▪️Hastalar yaklaşık 2 ay boyunca ağır yük kaldırmamalıdır.
▪️Basınca maruz kalacağı ortamlardan uzak durmalıdır.
▪️Uçakla seyahat ve dalış gibi etkinliklerden bir süre uzak durmalıdır.
Hastanın ameliyat seviyesinde olup olmadığını anlamak için birtakım testler ve özellikle de otoskleroz odyogram, BT, MR görüntülemeleri yapılır. Bu görüntülemeler sonucunda kemiğinde kireçlenmenin meydana geldiği görülebilir. Üst düzeyde oluşan hastalıkta en etkili otoskleroz tedavisi ameliyat veya günlük yaşama devam etmek için sosyal iletişim anlamında geri kalmamak adına ameliyat yerine bazı durumlarda işitme cihazı uygulanabilir.
Kulak Kireçlenmesi Neden Olur?
Kulak kireçlenmesi neden olur? Sorusu elbette yanıt aranan kulak hastalıkları sorularından birisidir. Kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak kalıtsal olduğu düşünülen hastalığın iç kulakta ve orta kulakta meydana geldiği görülür. Özellikle de 20 ile 40 yaş arası bireyleri etkileyen otoskleroz hastalığı ciddi işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Tedavisi ya da cerrahi operasyonu zamanında yapılmadığı takdirde, ihmal edildiği sürece daha fazla yerleşir ve patolojik sorunlara da yol açabilir.
Kulak Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?
Ameliyat olmak istemeyen ya da henüz ameliyat olması gerekmeyen hastalar kulak kireçlenmesine ne iyi gelir sorusuyla baş başa kalırlar. Ostokleroz işitme cihazı kullanılarak bu hastalığın semptomları biraz olsun azaltılabilir. Aynı zamanda ilk basamak olarak ilaç tedavisi tercih edilir. İlerlemiş olan hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulur. Henüz başlangıçta olan hastalar için;
▪️Bol miktarda kalsiyum ve sodyum fluorid tabletler kullanılmalıdır.
▪️Uygun miktarda D vitamini alınmalıdır.
▪️Bol bol su tüketilmeli ve gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi kulak kireçlenmesi hastalığında da erken teşhis oldukça önemlidir. İleri seviyeye gelen hastalar için metal ya da plastik protez kullanımına geçilir.
Makalemizin sonuna geldik. Nova İsitme olarak sizlerden gelen en çok soruları burada bütün detayları ile paylaşıyoruz. Makalemiz tedavi önerileri içermez. Tetkik için KBB uzmanı ve Odyolog’unuza danışmanız gerekir. Merak ettiklerinizi veya Sorularınızı Yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://novaisitme.com/ sitemizi güncel olarak takip edebilirsiniz.