İşitme kaybı son derece önemli bir sağlık sorunudur. Kişilerin belki ilk dönemlerde fark etmedikleri ve ilerledikten sonrada bazı durumlarda geç kalınan bir rahatsızlıktır. İşitme kaybı hemen hemen herkes de görülebilmektedir. Bu nedenle yaşanan bir problemde uzman hekime başvurmalı ve ilgili kontrollerin ve işitme testlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Günümüzde işitme kaybı yaşayan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Geçmiş dönemlerden de günümüze yansıyan ileri yaşlardaki kişiler üzerinde daha çok bu rahatsızlığa saptandığı bilinmektedir. İşitme kaybı nedenleri her koşul ve duruma göre değişecektir. Kişilerin yaşam alanlarındaki ses ya da iş hayatlarındaki yoğun sesli tempoda belirli bir süre sonunda kulaklarda hasara sebep olabilmektedir.

Bazen de ilaçlar yolu ile yan etkiler içerisinde işitme kayıpları görülebilmektedir. Bunlar;

  • Kanser tedavi sürecinde olan hastaların kimyasal tedavi dönemi boyunca kullanılan ilaçların yan etkileri işitme kaybı olarak bilinmektedir.
  • Kitle operasyonları sonrasında da yine tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar bu duruma sebep olmaktadır.

Hemen hemen birçok hekim tarafından da belirli hastalıkların tedavi sürecinde kişilere verilen uyarı niteliğindeki bilgilerin içinde de işitme kaybı yaşanabileceği anlatılmaktadır. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak stres kontrol altına alınmalı ve tedavinin seyrine göre gereli ufak müdahaleler ile kişilerin tedavi süreçleri tamamlanması beklenmelidir. Hemen herkes tarafında uzman hekim kontrollerine göre süreç belirlenmeli ve bir yol izlenmelidir. Uzman hekimlerin testleri ve gözlemleri son derece önemli olacaktır.

İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir?

İşitme kaybı dereceleri belirli ses aralıklarına göre değişmektedir. Birbirinden farklı altı düzeyde işitme kaybı ve ses desibel oranlarına göre dereceleri bulunmaktadır. Söz konusu bu dereceler;

  • Çok hafif derecede işitme kayıpları,
  • Hafif derecede kayıpları,
  • Orta dereceli işitme kayıpları,
  • Orta- İleri derecede işitme kayıpları,
  • Çok İleri derecede işitme kayıpları olmak üzere işitme kayıplarına ilişkin derecelendirme bu şekilde yapılmaktadır.

     

Söz konusu ses kaybı dereceleri ses düzeylerine göre ayarlanmaktadır. Hemen hemen herkes için son derecede önemli olan işitme kayıpları özellikle çocuklar için oldukça hayati önemdedir. Kişilerin çocuklar üzerindeki işitme kaybı nedenleri özel olarak araştırılmalı ve hassasiyetle gerekli ölçümlerin yapılması son derece önemlidir. Hemen herkes için oldukça önemli olan ve iyileşme sürecinde bir ilerleme olmaması çocuklar içinde geçerli değildir. Erken yaşlarda tespit edilen ve doğru bir tedavi süreci ile yürütülen ses kayıpları belirli bir yaş gruplarında iyileştirilebilmektedir.

Derecelerine göre nitelendirilen ses kayıpları hemen herkes için son derece de önemli olmaktadır. İşitme cihazlarının alınmasında da derecenin önemi bulunmaktadır. Ne tür bir derece ve hangi unsurların ön planda tutulacağı da bilinmesi gerekecektir. Hemen herkes için işitme kaybı ciddi bir sorun olmaktadır. Söz konusu bu rahatsızlık ile ancak doğru bir markanın ürünü ile yaşam koşullarını etkilemeden yaşanabilmelidir.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda işitme kayıplarını tespit etmek pek kolay bir durum olmamaktadır. Bu nedenle ebeveynler bu durumları son derecede geç fark etmektedir. Genellikle bebeklerde ses analizleri aile içerisinde yapılamıyorsa düzenli doktor kontrollerinde mutlaka belirlenmesi ve tespit edilmesi gereken bir durum olmaktadır.

Yaşam standartlarını etkileyen ve son derecede önemli olan işitme problemleri tedavi süreçlerinde geç kalınması kişilerin işlerini son derece zorlaştırmaktadır. İşitme sorunlarında doktora başvurmak ilk etapta olması gerektiği gibi gerçekleşmemektedir. İşitme kaybı nedenleri oluşturan söz konusu sebepler henüz gelişmemişken belirtilen saptanamadan ilerlemektedir. Bu ilerleme de problemin büyümesine ve sorunlarına sebep olacaktır. İşitme kaybı belirtileri ise;

  • Etrafınızdaki kişilerin cümlelerini sıklıkla tekrarlatıyorsanız,
  • Yoğun ve sesli ortamlarda kişilerin seslerini birbirinden ayırt edemiyorsanız,
  • Televizyon izlerken ya da sesli bir ortamda seslerin yüksekliğini fark edemiyorsanız. Ve bu ses etrafınızdaki kişilerin sizi uyarmasına sebep oluyorsa böylesi bir durumda işitme problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Bu sorunların rutin gün içerisinde son derecede bilinmesi ve takip edilmesi gerekir. Hemen herkes için tercih edilen ve rutin kontrollerin aksatılması sebebiyle kişilerin yaşam standartlarını kontrol edemiyor olması mümkün olmaktadır. Bu sebeple yaşanan sorunlar oldukça geç fark edilmektedir. İşitme kaybı nedenleri tabii ki araştırılmalıdır. Ancak gerekli ve önemli olan konu şudur ki; kişilerin mevcut durumlarını fark etmeleri oldukça kapsamlı bir araştırılma yapılmasını gerektiren konular arasındadır.

Uzman hekimler tarafından kişilerin ses desibel kontrolleri yapılarak test taramalarında geçirilmesi ile ortaya çıkan ve son derece aktif testler olan işitme kaybı testleri herkes için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

İşitme Kaybı Tedavisi ve Süreçleri

Ses kayıplarına ve sorunlarına yönelik ilk etapta kişiler kulak-burun-boğaz bölümlerinde var olan uzman hekimlere başvurmalıdır. Hekimlerin kontrolünde bir sürece devam edilmeli ve son derece önemli süreçlerden devam edilerek tedavi süreçleri tamamlanmalıdır. İşitme kaybı nedenleri ilk olarak tespit edilmelidir. Son derece önemli bir detay olan bu durum. Hemen herkes için oldukça yaygın bir durum olarak bilinmektedir.

İlaçların yan etkileri olarak işitme kaybı görülen durumlarda bulunmaktadır. İlaçların yan etkileri olarak da işitme sorunları yaşanmaktadır. Beyin fonksiyonlarını tetikleyen ciddi rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlar fonksiyonel olarak kulak bölgesinde de sorunlar yaşatabilmektedir. Bu nedenle de işitme sorunu yaşanıyorsa müdahale etmek pek doğru olmamaktadır.

İlaç tedavileri sonrasında yaşanan kayıpların altı ile bir yıl gibi bir zaman zarfında geri kazanılabiliyor olması gerekmektedir. Söz konusu süre içerisinde kayıplar yavaş yavaş geri kazanılıyorsa duruma müdahale edilmemesi gerekir. Süreç boyunca konusunda uzman hekimlerin kontrolünde bu süreç ilerletilmeli ve gerekli ses testleri yapılarak durumun ne yönde ilerleyip, ilerlemediğini analiz ederek bu süreç geçirilmelidir.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Öne Çıkan Yazılar