0312 911 48 89 info@novaisitme.com
Ani Isitme Kaybi Neden Olur?

Ani Isitme Kaybi Neden Olur?

Ani işitme kaybı bir sabah uyandığınızda ya da bir gün telefonla konuşurken gerçek anlamda aniden başınıza gelebilecek bir rahatsızlıktır. Önceden herhangi bir işitme kaybı ya da problemi yaşamamış olabilirsiniz. Ancak buna rağmen 3 gün içerisinde ani şekilde beliren işitme kaybı genellikle tel taraflı olmakla birlikte çift taraflı da olabilmektedir. İşitme sinirlerinde meydana gelen bir problemden ötürü ortaya çıkan ani işitme kaybının kişiden kişiye farklı frekanslara sahip olduğu bilinir. Ani işitme kaybı adından da anlaşılacağı üzere aniden meydana gelen bir rahatsızlıktır. Çeşitli sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık tüm yaş gruplarında ve cinsiyetlerde görülebilir. Nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber temelinde yatan çeşitli faktörleri mevcuttur. Odyometri testi yapılarak teşhis konulmaktadır. Testin amacı ise ardışık frekansların 30 desibelden fazla kayba uğramamasıdır.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

En çok merak edilen sorular arasında ani işitme kaybı neden olur? Sorusu yer alır. Bir sabah kalktığınızda kulağınızda tek taraflı ya da çift taraflı şekilde işitme kaybı olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumda endişeye kapılmamak ve alanında uzman bir kbb doktorundan hizmet almak önemlidir. Aynı zamanda işitme kaybının aniden meydana gelmesinde etken olan bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir;

▪️Önceki dönemlerde yaşanmış olan kabakulak, kızamık ve herpes virüsü gibi hastalıkların vücutta nükse etmesi,

▪️İç kulakta meydana gelen işitme ve denge merkezinde bozulma,

▪️Kulağı saran ince damar ve narin damarların yapısında bozulma,

▪️Kanda pıhtılaşma meydana gelmesi,

▪️Kulakta kir birikimi ve tıkanıklık oluşması,

▪️İç kulak bölgesinde beliren viral enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar,

▪️Vücudu koruyan hücrelerin görevlerini tam olarak yerine getirmemesi,

▪️Savunma hücrelerinin yabancı maddeler ile savaşmayı bırakması,

▪️Kulak yapısı etkileyen akustik nörimom, hemanjiom ve meninjiom gibi tümörlerin belirmesi,

▪️İdrar söktürücü ilaçların sık sık kullanılmaya devam edilmesi ve yan etkileri,

▪️Uzun süre yüksek sese maruz kalmak,

▪️Emboli gibi önemli damarların tıkanması,

▪️Şeker hastalığı gibi kronik ve metabolik hastalıkların varlığı ani işitme kaybına neden olabilmektedir.

Her hastanın cinsiyetine ve yaş grubuna bağlı olarak işitme kaybı seviyesi ve işitme kaybına neden olan faktörleri de değişebilir. Hastaların yaşadığı herhangi bir travma ya da beyin travması iç kulak yapısını etkiler. İç kulakta mukoza birikmesi görülür. Zarda yırtılma meydana gelebilir. Basınç değişiklikleri oluşabilir. Bu etkenlerin her biri kulakta ani işitme kaybını beraberinde getirebilir.

Ani İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Bazen tek taraflı bazen de çift taraflı şekilde oluşan ani işitme kaybında net şekilde hissedilen belirtiler mevcuttur. Ani işitme kaybı belirtileri arasında;

▪️Baş dönmesi,

▪️Mide bulantısı,

▪️Kulakta doluluk ve basınç hissi,

▪️Aniden ortaya çıkan çınlama,

▪️Uğultu,

▪️Farklı ses frekanslarını hissetme ve huzursuz olma yer alır.

Ani İşitme Kaybı Tanısı ve Tedavisi

Kendinizde yukarıda bahsedilen belirtileri fark ettiğiniz anda bir KBB uzmanı ile görüşmek ve derhal erken teşhis koymak oldukça önemlidir. Ne kadar erken teşhis konulursa tedavinin neticelenmesi de o derece hızlı gerçekleşir. Tanının tam anlamıyla konulabilmesi için öncelikle KBB uzmanı tarafından detaylı bir muayene yapılır. Ardından saf ses odyometrisi olarak adlandırılan testler uygulanır. İşitme kaybına neden olabilecek ihtimallere dayalı olarak farklı metabolik ve damarsal testler yapılır. Taramalar da yapıldıktan sonra işitme kaybının aniden ortaya çıkması net bir şekilde saptanır. Çeşitli tedavi yöntemleri sayesinde ilk dönemde %60-65 oranında işitme düzeyi yükselir.

Ani İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

Ani işitme kaybı tedavisi hastanın yaş grubuna, cinsiyetine ve yapılan testlere göre uygulanır. Çeşitli yöntemler kullanılarak işitme düzeyi en üst seviyeye çıkarılmaya çalışılır. Uzman KBB doktorlardan tedavi yöntemleri alan ani işitme kaybı yaşayanların yorumları da göz önüne alındığında tedavinin mutlaka alınması gereken bir süreç olduğu anlaşılmaktadır. Uygulana tedavi yöntemleri şu şekilde listelenebilir;

▪️Damar açıcı ilaçların kullanılması,

▪️Anti-vira ilaç tedavisi,

▪️Antioksidan ilaçların kullanımı,

▪️Bol miktarda vitamin ve selenyum yüklemesi,

▪️Bölgesel ve sistemik olarak etki gösteren kortizonların kullanılması,

▪️Etkili yöntemlerden biri olarak hiperbarik oksijen tedavisinin uygulanmasıdır.

Bu yöntemler hastadan hastaya bağlı olarak etkisini 48 saat içerisinde ya da 15 gün içerisinde göstermeye başlar. Tedavi süreci eksiksiz şekilde devam ettiği takdirde hastanın şikayeti azalmaya başlar.

Makalemizin sonuna geldik. Nova İşitme olarak sizlerden gelen en çok soruları burada bütün detayları ile paylaşıyoruz. Makalemiz sadece bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir tanı ve tedavi yönetimi belirtmez. Lütfen KBB uzmanı veya Odyolog’unuza danışınız. Merak ettiklerinizi veya sorularınızı yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://novaisitme.com/ sitemizi güncel olarak takip edebilirsiniz.

Önceki Yazı

Sonraki Yazı

Bir cevap yazın